Пропускане към основното съдържание

Първи том: "Приключенията на Шерлок Холмс" от Сър Артър Конан Дойл






     Здравейте приятели, днес съм тук със мнението си за Първи том: "Приключенията на Шерлок Холмс" от Сър Артър Конан Дойл.
                                Издателство: Art Eternal и книжарници Art Plus
                                Цена: 12.00 лв.

--- --- --- --- ---

       АНОТАЦИЯ:

 "Приключенията на Шерлок Холмс" представя колекция от дванадесет кратки разказа на известния писател Артър Конан Дойл. Техен основен герой е частният детектив Шерлок Холмс, прочут със своята наблюдателност и безпогрешни логически разсъждения, граничещи с невъзможното. Той умело ги прилага при разследването на поредица от случаи на множество различни клиенти, включително официалните власти от "Скотланд Ярд".

В първи том на настоящето издание на "Приключенията на Шерлок Холмс" са включени първите шест разказа за гениалния детектив - "Скандал в Бохемия", " Съюзът на червенокосите", "Добре замислено", "Загадка в долината Боскум", "Петте портокалови семки", "Човекът с обезобразеното лице". Във всеки от тях читателят ще може да проследи чудноватите методи за разрешаване и на най-заплетените загадки от великият Шерлок Холмс, описани от неговият верен другар и съветник Уотсън.

--- --- --- --- ---

     Ще запозна от там че любовта ми към тези разкази е много, много голяма те ми помагат да се отпусна и макар да са заплетени и да се чуди човек през цялото време а сега кой, кой може да е предполагаемия виновник, те наистина ми действат разтоварващо, да държат ме през цялото време на крак но все пак, книгите за Холмс и Уотсън ги чета най-бързо, толкова ме поглъщат че докато не стигна последната страница нямам желания да оставя книгата.
       
     Както стана ясно във анотацията, тук имаме 6 разказа, за всеки един ще драсна по-някой друг ред, но повярвайте ми трябва да ги прочетете, Сър Артър Конан Дойл е изградил едни от най-невероятните и гениални образи. Едно от нещата, което ми направи голямо впечатление е колко голямо внимание е обърнал Дойл на дедуктивните умения на Холмс, другото нещо е колко добре са се сработили Холмс и Уотсън, тук вече са непоклатимият тандем, който всички познаваме и на моменти се разбират само със едно движение или само със мълчанието на Шерлок. (колкото и странно да ви звучи 😝 )




   
   1. " Скандал в Бохемия" - във този разказ лично аз за първи път се сблъсках със небезизвестната Ирен Адлер - дамата със съмнително минало. Тук Д-р Уотсън ни разказва как Шерлок е бил запленен от красавицата Адлер и все пак колко много е бил ограничен и неспособен на по-дълбоки чувства към която и да е жена. 

  2. "Съюзът на червенокосите" - Тук Шерлок трябва да се изправи срещу една група от червенокоси мъже, които са измислили невероятно добър, но не и гениален план, за да откраднат голяма сума пари от близката банка. Всичко това се случва докато се опитват чрез отклоняване на вниманието на всички хора, които могат да ги разкрият да бъдат заети. Клиентът на Холмс, г-н Джейбс Уилсън, е съдържател на малка заложна къща, която има връзка със въпросната банка. 

  3. " Добре замислено" - Клиент на невероятния детектив е г-жа Мери Съдърланд. Каква е нейната история ли, ами тя търси информация за нейният предполагаем ухажор, който е срещнала на бала. Г-жа Съдърланд живее със майка си и нейният втори съпруг, който е много по-млад от нея. Госпожицата е от благородническо семейство и когато баща и умира и оставя завидно наследство, от което някой, но... хмммм, кой ли, иска да се възползва от невинната дама и да и го вземе.

 4. " Загадката в долината Боскум" - Шерлок и Уотсън предприемат пътешествие към Западна Англия и долината Боскум, където е станала трагедия. Двама стари приятели, от който 1-ят е убит или поне така се говори. Единият е имал малко повече късмет в живота и е успял да си купи земи които да обработва, а другият от милостта на приятеля си получава също земя но под наем. Джон Търнър е този който е имал късмет и е направил цяло състояние а г-н Чарлз Макарти е клетникът, който получава земя, която да обработва. Търнър има дъщеря, а Макарти син на една и съща възраст.  Но по-важното е кой е жертвата, защо е мъртъв и как е станало. 

 5. " Петте портокалови семки" - Джон Опъншоу е новият клиент на детектива, със един много заплетен случай, в който портокаловите семки играят голяма роля. Този разказ много ми допадна, стана ми любим затова не искам да разкривам много от сюжета, по-добре е да го прочете, за да осетите тази невероятна атмосфера, която е представил Дойл. 

 6. "Човекът с обезобразеното лице" - Кейт Уитни е изпаднала във голяма беда, позната е на Д-р Уотсън и затова първият за когото се сеща че може да и помогне е самият той. Тя моли доктора да намери съпругът и, който не се е прибирал от дни. Ето тук идва и ролята на Холмс, докато всички си мислим че има лош бандит, който вилнее из улиците и краде, то се оказва нещо съвсем различно. 

  


        А сега за накрая искам да обърна внимание и на самото издание. Мирослава Чаталбашева е направила невероятно красива корица, която включва всички важни инструменти на Шерлок Холмс, а именно каскета и лулата. Името на автора е написано на нещо като листче със изгорени краища и се получило много ефектно. И още нещо което много ми допада, са скиците които се намират вътре из страниците. 
 Със удоволствие, прочетох книгата и нямам търпение за втория том.  


 --- --- --- --- --- 

                              
                          Благодаря Ви, за отделеното време!!! 


                          

Коментари

  1. Здравейте, бих желал да закупя книгата ако е възможно? Благорадя за отделеното време.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Съжалявам че ти отговарям след толкова време, може да намериш и да закупиш книгата от сайта на издателство Art Plus. :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ