Пропускане към основното съдържание

"Забранете тази книга" от Алън Грац



                                                     Здравейте, приятели!

       Тази вечер съм тук със мнението си за "Забранете тази книга" от Алън Грац.
  
                                                  Издателство: Софтпрес
                                                  Цена: 14.99лв.


--- --- --- --- ---

        АНОТАЦИЯ:

Всичко започва от едно празно място на рафта в училищната библиотека. Мястото, на което обикновено стои любимият роман на Ейми Ан. Книгата не е взета от друг ученик. Любимата книга на Ейми Ан е забранена. И не е само тя. В библиотеката се появяват списъци с "неподходящи за учениците" книги и броят на забранените заглавия продължава да расте. Обикновено мълчалива и нерешителна, този път Ейми Ан решава да действа и основава тайна библиотека на забранените книги в своето шкафче.

Но дали тайната е добър начин да защитиш онова, което обичаш? Скоро Ейми Ан се изправя не само срещу загрижените възрастни, забранили книгите в библиотеката, а и срещу собствените си грешни избори и страхове. С подкрепата на приятелите си тя има един-единствен избор - да докаже, че всеки има силата да предизвика промяна, дори да е само хлапе.
"Забранете тази книга" е изключителен роман и заслужава запазено място на лавиците на всяка библиотека в мултивселената!
Лорън Миракъл, автор на бестселър поредицата "Internet Girls"

"Читателите, библиотекарите и всички оспорвани книги си имат нов герой! Изправете се и ръкопляскайте, любители на книгите! Това е за вас."
Кати Апълт, носител на медала "Нюбъри"


--- --- --- --- --- 

   Ейми Ан е само на 9 години и вече си има нейна любима книга, и защо не!? 
Всеки ден след училище Ейми Ан, посещава библиотеката, за да си вземе любимата книга, докато един ден, тя просто изчезва, малкото момиче разбира от г-жа Джоунс, библиотекарката, че книгата й, "Из объркания архив на г-жа Базил И. Франкуайлър" от И. Л. Кьонигсбърг е забранена. 
Ейми Ан е много разстроена, винаги е била мълчалива и нерешителна, но когато вижда списъка със толкова много забранени книги, освен нейната, тя решава да направи тайна библиотека във шкафчето си. 
Разбира се, човек никога не е сам във приключенията, та дори и толкова рисковани като това, Ейми Ан, прави планове за тайната си библиотека заедно със най-добрата си приятелка и бъдещ адвокат Ребека и Дани, момчето което много държи на прическата си. 
За да бъде още по-трудно, Ейми Ан, трябва да се съобразява със двете си по-малки сестри, които непрекъснато мрънкат за всичко и искат винаги родителите им да угаждат на тях и така Ейми Ан е леко пренебрегната. Единствено двете й кучета и помагат да не полудее когато си е вкъщи. 
И така, повече няма да ви разказвам за сюжета, защото не искам да ви издам по-интересните неща, но ако поне малко съм запалила интереса ви към книгата, много ще се радвам. 
А за да разберете, кой и каква е причината да забранят толкова много книги, и на какви неща е способна малката и нерешителна Ейми Ан, то бързо, бързо, бягайте към книжарницата. 

   Това е малка книжка, която може да ни научи на много истински неща. Как да отстояваме себе си и това което искаме, как да го постигаме колкото и да е трудно. Също така, в трудните моменти когато си мислим че сме сами, всъщност можем да разберем на какви приятели сме попаднали, такива които ще бъдат до нас и ще ни подкрепят или такива които когато стане на печено, ще ни изоставят. И най-важното във случаят, любовта към книгите, защо трябва някой друг да решава вместо нас, кое е редно и кое не за четене. Хората сме много и различни, книгите също, за всеки има по-нещо. 


Сега искам да ви насоча към самото издание, което е много красиво, изработката е много добра, отваря се толкова колкото е нужно и така, гръбчето й не се намачква. 
Не обичам прекалено дългите описания на това как изглежда природата, или пък някоя стая и т.н. Тук описанията на автора бяха лично за мен достатъчни, нито прекалено къси или пък прекалено дълги, също така и разговорите между героите бяха много забавни. Определено бих прочела още от този автор. 
Главите са кратки, а аз обичам точно такива, самата книга се чете много бързо и просто те увлича, на самите странички, както виждате има изобразена купчинка със книги, която става все по-голяма и по-голяма. И разбира се, корицата, по мое мнение, нашата е много по-красива, дело е на Радослав Донев, поздравления. 




            " - Дами и господа - продължи госпожа Джоунс, - всеки родител има право
              да решава какво да чете или да не чете детето му. Но не може да взема това 
              решение от името на всички останали."

  

            " Хубавите книги не бива да остават скрити. Трябва да се четат от колкото 
              се може повече хора и колкото се може повече пъти. Само че това не бе 
              съвсем вярно.Не само хубавите книги не бива да остават скрити. Отнася 
              се за всички книги. За която и да е книга. Няма значение за какво се разказва 
              в тях и дали аз ги харесвам, нито дали ги харесва госпожа Спенсър или пък 
             училищното настоятелство."


             " Как така досега не бях смятала книгите за съкровище? 
               Обичах книги! Не можех да си представя да живея без тях! Но досега не бях 
               смятала отделната книга за толкова ценна вещ. Дори тези, които нямах 
               желание да чета, ми се струваха същинско злато. Нямаше значение какво 
               съдържат. Боклукът за един е съкровище за друг, казваше баба ми. 
               Същото важи и за книгите."


--- --- --- --- --- 


                          
                                                   Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ